Prosjekter
Verdal Rotaryklubb har som strategi å arbeide med mindre prosjekter i nærområdet til klubben. Det kan for eksempel være opparbeiding eller istandsetting av møtesteder og attraksjoner i regionen. Vi gjør en del av prosjektene alene, og samarbeider også gjerne med andre foreninger, etater, institusjoner eller privatpersoner. Klubben vil prioritere prosjekter som har allmennyttig verdi, og som kan fullfinansieres med dugnadsinnsats fra klubben og prosjektmidler fra andre bidragsytere. Vi har som mål å få overskudd på alle prosjekter vi driver, og overskuddet blir donert til gode formål - lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
Hvis du har gode prosjektforslag til oss - ta kontakt!
Prosjekter vi driver nå:
Pilegrimsleden - rydding og merking
På et tidspunkt ble Verdal Rotaryklubb kontaktet av Kjartan Bergslid, prest på Stiklestad som fortalte om planene om en pilgrimsled fra Sundsvall til Stiklestad og videre til Trondheim. I den forbindelse ble vi og flere andre royaryklubber kontaktet, deriblant Levanger Rk, for å høre om vi kunne ta på oss rydding og merking av den nye leden fra svenske grensen og til grensen mot Levanger når det gjaldt oss. Vi fikk tildelt kart over traseen som skulle følge gamle kongevei så langt det gikk fra Skalstugan og nedover dalen og så videre om Kvernmoen ned til Vuku og så videre til Stiklestad. Fra Stiklestad videre om Vinne og Halle kirkested og ned til Rinnelva.
Det kunne se ut til at det kunne bli en del jobb, særlig det første året med rydding av stier. Det som gjorde at det fristet var at vi ble tilbudt godtgjørelse både for arbeid og kjøring. Etter litt diskusjon i klubben ble det bestemt at vi skulle takke ja til tilbudet.
Dette har nå pågått i mange år og blitt en kjærkommen inntekt for klubben og et samlende sosialt tiltak for medlemmene. Vi har delt strekningen i 7 etapper og så kan medlemmene melde seg på for å delta. Det har hele tiden vært lett å få medlemmene til å bli med på dette og vanlig kommentar har vært at dette må vi prøve å holde på. Arbeidet utføres om våren og skal være ferdig til først i juni.
Støtte til det norske veteranlandslaget i fotball (Prosjektleder Anna-Lena Løbakk)
Verdal Rotary har i 2 år støttet det norske veteranlandslaget i fotball for krigsveteraner. Landslaget har blitt startet i 2017 av krigsveteranen Øivind Tangstad. Han ville skape en arena for menn som har kommet tilbake etter utenlandstjeneste og sliter med å adaptere til ett liv i Norge. Det er ett lavterskel tilbud hvor felleskapet og mestring står i sentrum. Tilbudet fanger opp mennesker som sliter og som kan vare vanskelig å nå med de ordinære helsetjenester. Vi hjelper til å finansiere samlinger og treninger og var også med landslaget til en turnering i Burnley i 2022. Vi hjelper dem også med å finne evtl andre sponsorer og kontakt med pressen. I september 2023 skal medlemmer av Verdal Rotary vare tilstede i Langesund når det spilles landskamp mellom England ,Danmark og Norge. Verdal Rotary stiller til dette med en fysioterapeut /osteopat til landslaget .
I 2022 fikk Øivind Tangstad utdelt Paul Harris medaljen av
distrikt 2275 for sin innsats for norske Krigsveteraner
Informasjonstavler om saltkoking og kullbrenning (PROSJEKTLEDER rOLF vESTVIK)
Rolf Vestvik vokste opp på Fætta og var godt kjent i Fættaskogen . Som guttunge så han rester av kull og ble fortalt at det hadde vært produsert trekull på området. Trekull ble brukt i produksjon av salt. Veien som gikk forbi, ble kalt Kolbuveien. Den finnes på gamle kart og navnet forteller tydelig at kullbrenning foregikk på området.Bergsalt finnes ikke i Norden. Før i tiden laget man derfor salt ved å koke sjøvann. En liter sjøvann inneholder 30 gram salt, 30 kg i en kubikkmeter. Rundt en fjerdedel av verdensforbruket i dag dekkes av sjøsalt.Det kreves store mengder energi for å koke ut salt fra sjøvann. I varmere strøk lar man solen tørke ut saltet. Store bassenger graves ut og der ligger vannet og fordamper. På Saltbutangen ble det brukt jernkjeler. Brenningen foregikk i saltbuer, derav navnet. Buene ble plassert inni fjorden fordi det der var lett tilgang til brensel.Verdal Rotaryklubb tok etter initiativ fra Rolf Vestvik opp ideen om å sette opp ei informasjonstavle om saltkoking og kullbrenning på området der aktiviteten foregikk. Det ble søkt om tillatelse fra grunneier. Deretter ble det bevilget penger fra The Rotary Foundation, og arbeidet kunne settes i gang. Klubbens medlemmer har vært med på dugnad. Prosjektleder Agnar Løbakk takket grunneier Reidar Berg, Verdal historielag, GV Reklame, Vestvik Reklame og VK Entreprenør for bidrag og godt utført arbeid.
Den offisielle utpakkingen av informasjonstavla ble foretatt av ordfører Pål Sverre Fikse. I sin åpningstale takket han for jobben som er utført. Han sa at det er viktig at vi husker det som har skjedd før. Vi har apper og telefon, men fysiske merker forteller mer. Han hadde et sterkt ønske om at tavla skulle gi barn og unge kunnskap om Verdals historie.